W
dniu 1. sierpnia 2021 roku, w niedzielne popołudnie,na Zarabiu w Gdowie odbył się
jubileuszowy, X Festiwal Rosołu, organizowany od 10 lat przez Stowarzyszenie Lokalna
Grupa Działania „Dolina Raby”. Do rywalizacji na rosoły stanęło 11 drużyn z
obszaru dwóch partnerskich LGD; impreza stanowiła bowiem element projektu współpracy
pomiędzy LGD „Dolina Raby” i LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”. Noosił on tytuł
„Skarby Beskidzkiej Miedzy”. Dodatkowo partnerem imprezy była Gmina Gdów oraz
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Imprezę otworzyli Wójt Gminy Gdów Pan Zbigniew Wojas, Prezes Zarządu LGD
„Dolina Raby” Jan Marcinek oraz Mariusz Szwed – gość specjalny Festiwalu Rosołu i
Przewodniczący Jury. Na wydarzeniu zaszczycili swoją obecnością Poseł na Sejm RP -
Władysław Kosiniak – Kamysz, Zastępca Dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich
UMWM - Roman Wcisło, Wicestarosta Bocheński - Ryszard Drożdżak, Wiceburmistrz Nowego
Wiśnicza - Regina Wielgus, Członek Zarządu Powiatu Bocheńskiego - Jerzy Błoniarz, Wójt
Gminy Żegocina - Wojciech Wrona.
Rosoły oceniało profesjonalne Jury składające się m.in. z kucharzy
ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników tj. Łukasza Grabowskiego i
Rafała Lemiowskiego,, a Przewodniczącym Jury był Pan Mariusz Szwed – zwycięzca 3
edycji programu MasterChef. W skład Jury weszli również: Poseł na Sejm RP Władysław
Kosiniak – Kamysz, Katarzyna Maśnica – przedstawiciel partnerskiego LGD, Marek Palej
– Wiceprezes Zarządu LGD „Dolina Raby”. W pierwszej kolejności Jury oceniło wystrój
stanowisk konkursowych, a następnie drużyny prezentowały jurorom do degustacji
przygotowane rosoły.
LGD „Dolina Raby” zapewniła uczestnikom imprezy także inne
atrakcje: pokaz kulinarny wykonania hiszpańskiej Paelli na wielkiej pateln, który
poprowadził - Mariusz Szwed. Opowiadał także ciekawostki o rosole w wersji
hiszpańskiej. Wydarzenie to zostało okraszone hiszpańską muzyką w wykonaniu
krakowskiego zespołu "Que Passa". Podczas imprezy można było również
bezpłatnie degustować rosołu jagnięcego z pierożkami z jagnięciną i miętą
przygotowanego przez kucharzy z terenu limanowskiego LGD jak również innych potraw i
produktów lokalnych serwowanych przez drużyny konkursowe. Na stosiku LGD „Dolina Raby”
oraz LGD „Przyjazna Ziemia Limonowska” można było zapoznać się z publikacjami
turystycznymi promującymi zasoby Beskidu Wyspowego jak również promującymi program
LEADER i zrealizowane dotychczas projekty na obszarze partnerów projektu.
Jury konkursu miało trudne zadanie, gdyż drużyny przygotowały się
znakomicie zarówno pod względem wystroju stoisk i kucharzy jak również jakości
przygotowanych rosołów. Ostatecznie po długich naradach trwających prawie 2 godziny
rozstrzygnięto konkurs.
Pierwsze miejsce oraz nagrodę Grand Prix X Festiwalu Rosołu zdobyło
Stowarzyszenie „Klub Seniora” Żegocina (nagroda o wartości 1200 zł); drugie miejsce
- Koło Gospodyń Wiejskich w Niegowici (nagroda o wartości 1000 zł), trzecie miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Tarnawa (nagroda o wartości 800 zł).
Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienia i nagrody za udział w
festiwalu; każda o wartości 500 zł, a były to następujące drużyny: KGW Łukowica,
KGW Krakuszowice, KGW Grabie, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych – Trzciana, KGW „Śwarne
Leszczynianki”, KGW Kopaliny-Nowy Wiśnicz, KGW Królówka, KGW Łąkta Górna.
Impreza ta w sposób efektywny przyczyniła się do kultywowania, propagowanie i
pogłębianie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy tradycyjnej, wypromowanie
potraw regionalnych i produktów lokalnych, promocji obszaru działania LGD „Dolina Raby”
oraz LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”, ochrony kulinarnego dziedzictwa i receptury
Stanisława Czernieckiego opisanej w „Compendium Ferculorum”, porównania tradycji
gotowania rosołu na obszarze LGD „Dolina Raby” oraz LGD „Przyjazna Ziemia
Limanowska”, połączenia kulinarnej rywalizacji z zabawą, budowa więzi wewnątrz
społeczności lokalnych oraz promocji inicjatyw lokalnych.
Organizatorzy zapowiedzieli kontynuację imprezy. |